Måla om husets fasad

Att måla om sin husfasad är något du kanske inte gör regelbundet. Det kan dock hända att det är nödvändigt att göra det ibland. Fasaden på huset är det första folk ser, och därför kan det kännas bra att hålla det i bra skick. Vad ska man tänka på i samband med att fasaden ska målas om?

Planering och budget

Planering kommer göra det enklare när du väl sätter igång, och dessutom minskar du riskerna för att något går fel på vägen. Till att börja med måste du givetvis bestämma dig för en färg samt vilket bindemedel du vill använda dig av. Olika sorters färger har olika egenskaper. Oljefärger ger till exempel en blankare yta än slamfärger. Kom ihåg förarbetet – ju noggrannare förarbete, desto bättre och mer hållbart blir resultatet. Har du en träfasad bör förarbetet också inkludera en kontroll av bräderna för att försäkra sig att inte träet har börjat ruttna. I så fall kommer du behöva byta ut dessa bräder. Du kan gärna skriva en lista med de produkter du behöver, och utifrån den göra upp en budget. Olika typer av färger kan ha väldigt skilda prislappar trots allt. Fundera också på om du ska göra arbetet själv eller anlita en målare.

Detaljer och dekorationer

En del av planeringen som du kan göra under tiden huset målas om är eventuella dekorationer och detaljer till husfasaden. Ska till exempel även dörrarna målas om? Bör trappan och trappräcket rustas upp? Många väljer också att pryda fasaden med sitt husnummer. Hos Fasaddekor kan du hitta husnummer bokstäver eller husnummer i siffror. Förutom att det är estetiskt snyggt gör husnummer till fasaden det enklare för personer att hitta till dig.

Rätt årstid för att måla om huset

Känner du dig redo att börja måla om huset? Innan du sätter igång bör du fundera på årstiden för projektet. Som du säkert förstår är det ingen vidare bra idé att sätta igång med projektet under vintermånaderna. Sen vår och tidig höst är de allra bästa årstiderna för att måla om huset. Då är luften lagom varm och torr. Somliga gör misstaget att tro att sommaren är bäst, men denna årstid har faktiskt flera problem för husmålare. Till att börja med är sommarmånaderna då vi har mest nederbörd på hela året, och att måla när det är varmt ute och i direkt solsken kan påverka både utstrykningen och tiden det tar för färgen att torka negativt. Välj därför helst dagar med mycket moln, men var noga med att kolla väderleksrapporterna så det inte finns en överhängande risk för regn.

Comments are closed.