Jobba effektivare

Det mesta på arbetet går att göra snabbare och mer effektivt. Det gäller bara att hitta rätt lösning för er. 

Personal

Se över och undersök vart ni tror att det går att jobba effektivare. Det ger ingenting att försöka skynda på personer som redan jobbar bra och håller högt tempo. Ägna tiden istället åt dem som sackar efter eller har svårt att hinna med era deadlines. Det första man kan göra är att faktiskt prata med personalen och höra om de har några förslag. Det kan vara att många uppgifter tar mer tid än vad de borde tack vare att personalen är omotiverad eller så saknar de nödvändiga hjälpmedel. En seg dator kan bromsa in hela produktionen på samma vis som en lat anställd.

Se över vad som kan automatiseras. Rätt som det är kan man göra en mall att arbeta i, istället för att fylla i samma uppgifter om och om igen. Kanske måste saker och ting godkännas av en annan på företaget och detta skapar ledtider? En idé är att planera in i deras schema när saker och ting ska godkännas, eller att sätta ihop ett team som jobbar tillsammans istället för att de är på olika avdelningar.

Sedan gäller det, som med mycket annat, att vara duktig på att planera och organisera. Lista upp hur många arbetsuppgifter som görs och vilken tid varje uppgift tar. Tackla den som är mest tidskrävande och se över vad ni kan göra för att skära ner på tiden. Det är också viktigt att hålla koll på jobbmejlen. Rensa den allteftersom det inkommer mejl. Låt inte detta bli rörigt utan hantera mejlen direkt och sortera dem.

Maskiner

Sedan kommer vi till en lite svårare uppgift. Hur får man en maskin att arbeta mer effektivt än den redan gör? I vissa fall finns det ingen annan lösning än att byta ut. Sega och gamla datorer kan skapa mycket mer problem än man tror. Det förstör effektiviteten och gör även de anställda frustrerade och stressade. Det finns också programvaror som läser av större maskiner och analyserar fram och de är kalibrerade för högsta effektivitet. Ett så kallat OEE-värde visar hur bra ni utnyttjar maskinerna och därefter kan man ta till åtgärder för att få ut det mesta av sin produktion.